Ranžírung (18.5.2014)

V nedeľu 18. mája 2014 sme s našim združením organizovali obnovenú tradíciu ranžírungu na tradičnom mieste pri západnom krídle kaštieľa, scenára a réžie ktorého sa ujala Slávka Lukoťková. Programom nás po celú dobu sprevádzala moderátorka Lucia Lukoťková.

Ranžírung bola tradičná slávnosť jarného vynášania exotického rastlinstva z oranžérie do okolia zámku, kde potom v letných mesiacoch skrášľovalo park. Rôzne palmy, banánovníky, citrusy a iné rastliny totiž neboli schopné v našich podmienkach prezimovať (o výsadby pomarančov v parku sa pokúšal už záhradník Gillemot, no všetky vymrzli) a preto boli umiestňované v oranžérií. Okrem prezimovania týchto okrasných rastlín sa v oranžérií pestovali aj rôzne druhy citrusov, ktoré boli v tom čase vzácne a možnosť konzumácie citrónov či pomarančov bola obmedzená prakticky len na vlastnú produkciu, ale napríklad aj káva. Ranžírung sa organizoval na mieste medzi okrasným rozáriom (neskôr kolkárňou) a oranžériou, pri západnom krídle zámku (na toto miesto sa vychádzalo dnes už zamurovaným vchodom do zámku) a na tomto mieste sme ho zorganizovali, v rámci tradície obnovenej po bezmála storočí, aj my.

Úvodom zazneli tóny flauty a citlivý prednes básne Povzdych stromu (Miroslav Beňovič), ktorý privábil zo zámku jej výsosť Augustu Máriu Lujzu arcivojvodkyňu Rakúsku, princeznú Bavorskú (Mária Čerešníková). Na mieste konania ranžírungu ju oficiálne privítal náš predseda (Vladimír Lukoťka) a vyzval záhradníkov (Michal Valašík, Ľudovít Kotora a Milan Néma), aby priniesli z oranžérie exotické rastlinstvo. V sprovode spevu v podaní folklórneho súboru (FS Topoľnica) priniesli záhradníci exotické rastliny z oranžérie a hlavný záhradník Vojtech Strnad (Pavol Bobok) oznámil vynesenie rastlín, čo bol tradičný začiatok ranžírungu. Po prednese básne (Bianka Fáberová) si vrchný záhradník dovolil malú historickú spomienku z čias minulých, za čo bol odmenený folklórnym súborom piesňou práve o ňom samom – vrchnom záhradníkovi Habsburgovcov v Topoľčiankach. Po nej nasledovalo krátke oboznámenie návštevníkov o činnosti občianskeho združenia v parku a oficiálny program zakončilo slávnostné udeľovanie cien v rámci výtvarnej súťaže “Náš park očami detí”, ktorú naše združenie organizovalo v spolupráci s miestnou ZŠ Topoľčianky. Ceny odovzdala Mgr. Jaroslava Fábryová. Správnu atmosféru podujatiu po celý čas dodávala dychová skupina Podhrušovan.

Vyhodnotenie súťaže v maľovaní na tému “Náš park očami detí” sa uskutočnilo 14.5. 2014 v sídle občianskeho združenia Park Topoľčianky, na Hradnej stráži v Topoľčiankach. Práce hodnotila komisia, ktorej predsedala Mgr. Miroslava Boboková, jej členmi boli Irena Drahošová, Mgr. Jaroslava Fábryová a Ing. Ivan Lukáč. Práce boli rozdelené do dvoch kategórií, v prvej karegórií žiaci I. stupňa ZŠ a v druhej kategórií žiaci II. stupňa ZŠ. V prvej kategórií boli ocenené práce Lucie Hudecovej (4.A), Hanky Ferejovej (2.B) a Emy Chrapkovej (3.A). Cenu poroty za farebnosť v tejto kategórií získal Sebastian Martaus (1.A). V druhej kategórií boli ocenené práce Jany Šútorovej (7.B), Veroniky Laktišovej (8.B) a Júlie Balčirákovej (8.A). Cenu poroty za kompozíciu získala Simona Supeková (6.A). Mimoriadne ocenenie za výtvarnú prácu prihlásenú cez internet, iniciatívu a záujem o park získala prváčka Lucia Mesková z Chorvátskeho Grobu. Všetkým srdečne gratulujeme!

Po oficiálnom programe nasledovala recepcia, návštevníci mali možnosť fotografovať sa v spoločnosti jej výsosti arcivojvodkyne a vrchného záhradníka, občerstviť sa alebo si zatancovať do taktu dychovej skupiny Podhrušovan.

Poďakovanie patrí predovšetkým všetkým naším členom, ktorí sa postarali o to, aby bol ranžírung hodným pokračovateľom pôvodnej tradície, či sa to už týka plánovania akcie, vybavovania a dávania “toho všetkého” dohromady, príprav a organizácie až po účinkovanie a upratanie. Veľmi nám pomohol vždy veľmi ochotný a nápomocný folklórny súbor Topoľnica a dychová skupina Podhrušovan. Aj vďaka ním bola atmosféra na podujatí taká, aká mala byť. Okrem našich účinkujúcich členov a členov, ktorí sa starali o prípravu miesta a občerstvenie ďakujeme za pomoc aj p. Anne Pružinskej.

Za možnosť zorganizovať ranžírung, ako aj za stabilnú podporu a spoluprácu v parku sa samozrejme musíme poďakovať LSR a.s., odštepnému závodu Topoľčianky, za pomoc s prípravami už tradične hotelu Hradná stráž, Zámku Topoľčianky a za uskutočnenie litánií pri soche sv. Jána Nepomuckého pred ranžírungom chceme poďakovať pánovi farárovi vdp. Antonovi Ižoldovi.