Zápisky z ranžírungu (7.5.2017)

Dňa 7.5.2017 sa v parku Topoľčianky uskutočnil štvrtý ročník ranžírungu – slávnosti jarného vynášania exotických rastlín z oranžérie. Podujatie začalo o 14,30 litániami  pri soche sv. Jána Nepomuckého, považovaného za ochrancu nášho parku. Historickou témou bolo tentokrát obdobie grófa Karola Keglevicha de Buzin (konkrétne rok 1792), ktorý zavítal z Bratislavy na svoje panstvo aj so svojou  manželkou grófkou Katarínou Zichy, dcérou Barbarou (Babette) a jej učiteľom hudby z Bratislavy. Moderátor a ceremoniár v jednej osobe postupne v štyroch historických vstupoch najprv predstavil rodinu grófa Karola a jeho funkcie, v druhom vstupe  dobu, v ktorej sa dej odohrával a grófove  panstvo Hrušov-Topoľčianky. Tretí vstup bol venovaný spomienke na jeho najstaršie dieťa, milovanú dcéru Barbaru, ktorú nazývali Babette, a štvrtý vstup bol venovaný najdôležitejším dielam – v tomto prípade sakrálnym – grófa Karola na svojom panstve. Novinkou tohtoročného ranžírungu bol príchod grófskej rodiny na koči pred priečelie zámku.

Program doplnili 2 prednese básní, tradičný sprievod záhradníkov, hosťujúce sláčikové Collegium kvartet z Nitry, vyhodnotenie výtvarnej súťaže “Park očami detí”, ocenenie člena občianskeho združenia a záverečný príhovor predsedu občianskeho združenia.

Okrem kvartera programom hudobne sprevádzali folklórny súbor Topoľnica a dychová hudba Podhrušovan. Po oficiálnom programe nasledovala až do večera recepcia s občerstvením pre všetkých prítomných. Pre nás to bola zase opäť naša “veľká udalosť”, kde pomáhajú naši členovia a všetci spoločne pre ľudí tvoríme toto krásne podujatie, a dúfame, že sa Vám tohoročný ranžírung páčil!